sunnuntai 16. joulukuuta 2012

piparitalkoilua

Ikea oli mennyt myymään valmiit piparitaikinansa loppuun, joten oli ryhdyttävä itse taikinantekoon. Kaiken lisäksi pipareita oli päästävä leipomaan heti, joten kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä taikinaa, jonka voisi leipoa pipareiksi samantien. Taikinan teko oli äärimmäisen helppoa ja taikinasta tulikin hyväntuntuista, pehmeää ja helposti leivottavaa. Mukavinta oli se, että leipomaan tosiaan saattoi ryhtyä ihan samantien. Tässä ohje, jota käytin:

Lämpimänä leivottavat piparkakut

3 dl siirappia
285 g sokeria
1 ½ tl inkivääriä
1 ½ kanelia
2 tl pomeranssin kuorta

yllä olevat aineet kiehautetaan 

285 g voita
1 rkl soodaa
2 munaa
n. 900 g vehnäjauhoja

Voi lisätään kattilaan, jolloin seos jäähtyy. Loput aineet sekoitetaan joukkoon ja leivotaan. 200 asteessa n. 8 min.

Tavallisten piparkakkujen lisäksi piti tietenkin tehdä se perinteinen piparitalo. Esan lempipuuhaa ei oikeastaan ole tuo talon kasaus, mutta hänelle se on vuosien varrella kuitenkin aina langennut. Jos jollakulla on erityisen hyviä neuvoja siihen kuinka se olisi viisainta tehdä, niin niitä otetaan ilolla vastaan. On vaan niin vaikeaa välttyä sormien palamiselta kuumassa sokerissa ja on siinä kokoamisessakin aina omat haasteensa. 


Huomenna meillä kokoontuu taas viuluorkesterimme, jossa soitan yhdessä korealaisten kanssa, puolalaisen johtajan johdolla. Parin tunnin soitannan jälkeen meillä on aina tapana kahvitella ja keskustella maailman menosta. Leivoin siis meille kahvin kera kastettavaksi myös tilanteeseen sopivia suomalaisia pipareita. 

 


6 kommenttia:

  1. Oi miten kauniita kaikki, viulukaverit katsovat varmaan huulet pyöreänä sun pipareita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sofia! Siinä kävi niin, että eivät raaskinneet niitä syödä vaikka oli jokaisen lautaselle jo valmiiksi laittanut yhden viulu ja yhden nuottipiparin. Käärivät servettiin ja veivät kotiin. ;) Ihanaa Joulua Sofialle!

      Poista
  2. Wau, miten ihania pipareita olet tehnyt! Mä en tee koskaan piparkakkutaloa ja muutenkin pipareiden koristelu jää aivan liian vähälle = (
    Kiitos muuten tosi KAUNIISTA jolukortista joka tuli tänään!
    -Tiina-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinullekin toooosi kivasta kortista! Toivottavasti nähdään tammikuun lopussa, kun olen tulossa Suomeen!

      Poista
  3. Aivan upeita pipareita! Sinähän olet suoranainen piparkakkutaiteilija! Minä en saa aikaiseksi edes niitä perinteisiä, saati sitten noin hienoja ja koristeellisia. Onneksi lasten isoisä on Suomessa odottamassa gluteeniton piparkakkutaikina valmiina, että lapset pääsevät hänen kanssaan vähän askartelemaan piparkakkuja.

    Hyvää joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää ja tunnelmallista Joulua sinullekin Kata! Taisit sinäkin viettää sitä Suomessa. Lämpötilaero teille on varmasti valtaisa, mutta kyllä siellä oli taas niin kaunista, vaikkakin kylmää.

      Poista