sunnuntai 6. lokakuuta 2013

saunamökki

Kesällä suuri unelmamme täyttyi ja löysimme unelmiemme mökkipaikan järven rannalta. Olemme etsineet sopivaa mökkiä jo useita vuosia. Nyt kuin sattuman oikusta, juuri kun lomailimme kotisuomessa tarjolle pompsahti kesäpaikka, joka tuntui välittömästi omalta. Lomamme oli juuri loppumaisillaan ja se asettikin mökkikaupoille ylimääräisiä, aikataulullisia haasteita. Kaikki kääntyi kuitenkin lopulta eduksemme ja saimme mökkikaupat tehtyä juuri ja juuri ennen kuin piti lähteä takaisin Puolaan. Siinä vaiheessa kyllä tuntui siltä, että olisi ollut ihanaa jäädä vielä joksikin aikaa. Ilmat olivat ihanan aurinkoiset ja lämpimät - juurikin ihanteelliset mökkeilyyn.

Mökkitontilla on valmis, upouusi saunamökki, joka oli kovasti mieleemme. Ensi kesänä perheemme voi siis asustaa mökillä suomiloman ajan ja ystävät ja sukulaiset säästyvät meidän hyyryämiseltämme. Harmillista oli se, että koska lomamme oli lopussa mökkikaupat tehdessämme, emme todellakaan ehtineet edes saunaa korkkaamaan ja koko paikankin ehdimme nähdä pikaisesti vain kaksi kertaa.Tontti on mieleni mukaisesti jätetty kasvillisuudeltaan luonnontilaan. Jonkunverran hommaa tulee olemaan tietysti pusikoiden raivauksessa ja siistimisessä, mutta mielestäni parasta on se, että säästymme nurmikoiden ajamiselta ja rikkaruohojen kitkemiseltä kukkapenkistä silloin kun olemme mökillä. Perussiisti, luonnontilainen mökkipiha on mielestäni ok. Ranta oli myöskin mieleinen. Saunasta pääsee sopivasti pulahtamaan vilvoittamaan järviveteen ja odotamme myös ensi kesän rauhallisia souteluja ja kalastelua.

Sauna on sanalla sanoen kiva. Se oli siisti, taidolla tehty ja muutenkin hyvännäköinen. Extrabonuksena ja yllärinä tuli se että tontilla on porakaivo, josta tulee vesi sekä saunaan, että keittiöön. Juomavesiä ei siis tarvitse tuoda tullessaan. Se ei ollut meille mikään "must be", mutta nyt näin jälkikäteen ajatellen, helpottaahan se hieman eloa ja oloa sitten mökillä ollessamme. En malta odottamaan, että pääsen saunomaan.Saunamökin sisätilat itsessään eivät ole kovinkaan suuret, mutta parven ansiosta mahdumme sinne varmaan ihan mukavasti. Pienenpieni keittiö sisältää kaiken sen, mitä tarvitaan. Mökin kalustaminen jää ensi kesään ja toiveissa olisi myös jossain kohtaa hieman vaalentaa seinien väriä. Toiveena olisi vaalea kuultomaalaus, joka valaisisi ja avartaisi pientä tilaa. Tämän mökin käyttö muuttuu myöhemmässä vaiheessa enemmänkin vierasmökiksi/ saunamökiksi, kun jo suunnitteilla oleva isomökki valmistuu.
 Jotta homma ei kävisi liian helpoksi, päätimme ryhtyä toimeen ja aloittaa isomman mökin suunnittelun ja rakentamisen hetimiten. Mitä sitä nyt tässä kohtaa enää pitkittämään, kun lopullinen tarkoitus on kuitenkin saada mökkitontille meidän perheelle sopiva huvila. Kontion hirsitoimitus tulee tontillemme ensi maaliskuussa ja pohjat ja perustukset olisi tarkoitus saattaa valmiiksi jo ennen talvea. Mökin valinta ja suunnitteleminen ei ollut ihan helppoa, mutta suuret suunnat on nyt päätetty. Sisustuksen suunnitteleminen tuo itselleni mukavaa extratekemistä syksyyn ja talveen. Se onkin mukavaa puuhaa, joskin myös hieman haastavaa näin kun ulkomailla asutaan. Täällä ei ole samanlaista mökkiasumista, kun koko maassa ei juuri ole järviäkään. Täältä ei siis siihen juuri apua ole tulossa. Mukavinta onkin katsella sisustusohjelmia ja bongailla niistä pieniä vinkkejä. Lehtiä selaillessa huomaa myös katsovansa etenkin kuvia sillä silmällä, että miltähän tämä tai tuo näyttäisikään meidän mökillämme. Raha asettaa tietysti omat rajoitteensa ja koska mökinrakennus on melkoinen projekti, niin kompromissit ovat tarpeen. Nyt ei ole mahdollista saada kaikkea sitä mistä unelmoi, mutta ei se ole tarpeenkaan.

Ajattelin jatkossakin dokumentoida meidän mökinrakennusprojektia tänne blogiini, kun se näyttää selkiyttävän myös omia ajatuksiani. Rakennusprojektin toteuttaminen näin välimatkan päästä ei ole ihan helppoa ja luulenkin edessämme olevan vielä monta monituista hankaluutta ja kommellustakin. Tuleepahan sitten kirjattua kaikki muistiin autenttisesti. Vinkit voivat olla tarpeen ja muutkin kommentit lukijoilta olisivat taatusti kullanarvoisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti