tiistai 4. maaliskuuta 2014

kanakeittoa ja sämpylöitä

Suomenreissu on tehty ja nyt kyllä täytyy sanoa, että tuntui tällä kertaa jopa ihan lomalta, kun ei jokainen päivä ja minuutti ollut aamusta iltaan ohjelmoitu. Yleensä nämä pikavisiitit tuppaavat olevan enemmän tai vähemmän kiireistä juoksemista paikasta toiseen. Kaikkia ystäviä olisi tietysti kiva nähdä, mutta aikaa ei koskaan kuitenkaan ole riittävästi. Tällä kertaa näin pikaisesti vain pari ystävää ja aikaa jäi mm. sporttailuun, kylpylöintiin, koripallomatsiin, leffassakäyntiin yms. Anteeksipyyntö niille, joita en ehtinyt tapaamaan. Kesällä sitten. :) Tällä kerralla mentiin sopimuksen mukaisesti tyttären ehdoilla ja hän saikin ystävänsä kanssa päättää ajanvietosta, minä vain vikisin. Superkiitokset taas Tarjalle ja Juhalle hotellitasoisesta, tai oikeastaan vielä paljon paremmasta huolenpidosta!!!

Paluu arkeen loman jälkeen on aina hieman vaikeaa. Kouluun ja töihin on vaan mentävä, mikään ei auta. Ajattelin lieventää arkea maukkaalla, konstailemattomalla kotiruoalla. Kotoa löytyi ainekset kanakeittoon, jonka resepti on helppo, mutta lopputulos herkullinen.

Kanakeitto:

4 rintaleikettä/ 1 kypsä broisku
n. 1,5 l vettä
kanaliemikuutio
sipuli
omena
porkkana
paprika
2 dl riisiä
100 g sulatejuustoa
suolaa
pippuria

Kypsennä maustetut rintaleikkeet uunissa. Laita vesi kiehumaan. Sinne kanaliemikuutio, porkkanakuutiot, sipuli ja riisi. Keitä puolikypsäksi ja lisää kuutioiksi pilkotut broisku, paprika ja omena sekä sulatejuusto. Anna kiehahtaa niin, että sulatejuusto sulaa ja keittoliemestä tulee kermainen. Halutessaan keiton voi tehdä myös kirkasliemisenä, kun jättää vaan sulatejuuston pois.

Jokin aika sitten chattailin Suomeen ystäväni Jonnan kanssa ja hän kertoi juuri tekevänsä sämpylöitä. Kyselin ohjetta ja hän sen minulle heti kirjoittikin. Kiitos Jonna! :) Tuoreet sämppärit sopivat muuten mainiosti kanakeiton kanssa.

Sämpylät a' la Jonna:

0,5 l lämmintä vettä
3 dl kaurahiutaleita
1 pussi kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl siirappia/ hunajaa
4 dl ruisjauhoja
n. 6 dl vehnäjauhoja
1 dl vehnäleseitä
0,5 dl öljyä

Sekoita kuivahiiva kaurahiutaleisiin ja tämä seos lämpimään veteen. Laita sekaan suola ja siirappi. Sekoittele taikinaan ruisjauho, vehnäjauho, leseet ja lopuksi vielä öljy. Kohota puoli tuntia liinan alla lämpimässä. Seos on melkoisen löysää, joten lisää vehnäjauhoja, jos haluat pyöriteltäviä sämpylöitä. Muussa tapauksessa nostele löysää taikinaa lusikalla kasoiksi pellille. Paista 225 asteessa noin 20-30 minuuttia. Määrästä tulee kaksi pellillistä.



Molemmat reseptit ovat myös siitä hyviä, että niitä voi helposti varioida niillä aineksilla mitä kotoa ja jääkaapista löytyy. Sämpyläpohjaksi erinomaisesti sopii aamullisen puuron jämät tai kotoa löytyviä siemeniä tai pähkinöitä ja keittoon taas sopii heittää mitkä tahansa juurekset ja kerran muistan laittaneeni mukaan myös tuoreita sieniä.

Hyvin näytti tämä maanantain arkiruoka perheelle töiden ja koulun jälkeen maistuvan.






1 kommentti:

  1. Suloinen, lämmin soppa tekee sielulle hyvää ja tuoreet sämpylät siihen vielä kyytipojaksi, nam! Saakohan täältä Itävallasta hyviä sulatejuustoja, pitää käydä tarkistamassa!!

    VastaaPoista