sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

kodinlaittoa

Tämä viikonloppu sujui toivotusti ihan kotijoukoilla, kotioloissa. Hieman tuli piipahdettua puutarhakaupassa, josta mukaan tuli terassikalusteet. Nyt toivotaan vaan ilmojen lämpenemistä. Olin jo aikaisemmin käynyt katsastamassa terassikalustevalikoimaa ja löysinkin tosi hyvät, mutta valitettavasti terassi oli niille liian pieni. Olin kyllä ihan tyytyväinen näihin valittuihinkin. Vähän kukkia kunhan säät lämpenevät, niin terassista tulee ihan viihtyisä.Ruokailutilaan hankittiin loppuviikosta senkki, jonka Esa kokosi ja minä järjestelin sinne sisältöä. Keittiömme ei ole liian tilava, joten extrakaappitila tuli tarpeeseen. Ruusuja sain Esalta perjantaina ihan muuten vaan <3.Ensi viikolla saamme vihdoin pitkään odotettuja vieraita Suomesta. Ihan mahtavaa! Pääsiäinen on jo ovella ja tänään oli Suomessa virpomispäivä. Trulleja on täällä Puolassa turha odotella, mutta pääsiäinen muuten on täällä vuoden suurin juhla. Puola on katolinen maa ja siksikin pääsiäinen on harras uskonnollinen juhla, johon valmistaudutaan siihen kuuluvalla hartaudella. Ennen pääsiäistä paastotaan 40 päivää. Paasto ei tarkoita kuitenkaan totaalista ruoatta olemista, vaan ruoan ja juoman määrää vähennetään. Jotkut eivät syö paaston aikana lainkaan lihaa. Tuona aikana ei myöskään juhlita, eikä ilakoida turhia.

Noidat eivät siis todellakaan kuulu puolalaiseen pääsiäiseen, vaan siihen kuuluu nimenomaan hiljentyminen ja kirkossa käynti, sekä perheen parissa oleminen. Tyypillinen pääsiäistraditio täällä on myös pääsiäiskorin tekeminen ja sen kirkkoon siunattavaksi vieminen. Kori koristellaan mahdollisimman kauniiksi ja sinne laitetaan mm. kinkkua, makkaraa ja kauniiksi maalattuja munia. Kori viedään pääsiäislauantaina kirkkoon papin siunattavaksi ja korin antimia sitten syödään koko pääsiäisenaika nautinnolla ja hartaasti. Maanantai, toinen pääsiäispäivä on juhlapäivä nimeltään smigus-dyngus, jolloin juhlitaan myös talven päättymistä ja toivotetaan kaikille hyvää onnea. Tähän kuuluu tyypillisesti veden pirskottelu ihmisten, varsinkin naisten päälle. Jos siis tuolloin liikkuu ulkosalla täytyy olla varuillaan, tai saa vettä niskaansa. Pääsiäisenaika on täällä kaiken kaikkiaan suuren ilon juhla. Meillä sitä juhlitaan ilman uskontoa hyvien ystävien seurassa!

3 kommenttia:

 1. Onpa tyylikästä! Tuo teksti seinällä aivan yli-ihana. Terassimööbelit very chic!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Sofia! Itsekin pidän tekstistä edelleen, vaikka mietinkin että kyllästyyköhän siihen pian. Nyt vaan odotellaan grillausilmoja, jotta terassimööbelit voisi "vihkiä" käyttöön.

  VastaaPoista
 3. Tosi nätit ovat minunkin mielestä terassikalusteet!
  Hyvää pääsiäistä teille kaikille,
  Tiina

  VastaaPoista