torstai 10. toukokuuta 2012

puutarhan kauneutta

Ihana ja aurinkoinen päivä houkutti minua kuvaamaan puutarhaamme. Tuntuu jotenkin uskomattomalta, että näin toukokuun alussa näyttää jo tältä. Monet kukat kukkivat ja joidenkin kukinto on jo loppunutkin. Koska saavuimme tänne viime syksynä niin nyt vasta näen kunnolla, että mitä kaikkea puutarhasta löytyykään. Harmillista, että olen niin huono kasvien nimien ja tunnistamisten kanssa. Joku "hortonomi" siis saisi tulla vieraillulle ja valistaa minua hieman näissä kasviasioissa. Nämä alla olevat valkoiset herkät, ihanuudet näyttävät ihan mansikan kukilta, mutta eivät niitä ole. Ovat saman kokoisiakin, mutta kukka tulee pitkän varren päähän. Näitä kasvaa tuossa talonkulman suuressa kukkapenkissä.


Mikähän ihanuus tämä onkaan? Nyt juuri kasvi on täynnä näitä tulenpunaisia nuppuja. Täytyy muistaa tulla uudelle kuvausreissulle, kun nuput ovat auenneet ja näen millaisia kukkia niistä puhkeaakaan.


Toisella puolella taloa on ihana pionirypäs. Hei, tämän sentään tunnistin! Pioni on muuten lempikukkani. :) Pidän niistä erityisesti maljakossa sisällä. Tämä pioninuppu taitaa olla makea, kun muurahaisetkin siinä noin pyörivät. Toivottavasti murkut eivät saa mitään tuhoa aikaan.


Pihastamme löytyy ainakin viisi valtavaa kirsikkapuuta. Kukinto on jo ohitse ja nyt jo on nähtävissä, että kirsikkasadosta tulee suuri. Harmillista, että olen tuoreille kirsikoille allerginen. Olisivat varmaankin parhaimmillaan juuri tuoreina, puusta poimittuina. Kirsikkareseptejä otetaan siis vastaan...


Tontin kulmassa sijaitsee valtaisa hevoskastanja. Viime syksynä tuosta puusta putosi varmaankin monta sataa piikkipalleroa. En tiedä, mitä niillä kastanjoilla oikein tehdään, kun nehän eivät kai ole syötäviä? Jotkut keräsivät niitä myös tuolta kadun puolelta ja olen nähnyt niitä myytävänkin. Piikkipallon sisältä löytyy kova ruskea pähkinän näköinen pallukka, joita keräsimme kiven päälle kasalle pois ruohonleikkurin tieltä. Nyt juuri tuo ylväs puu on täydessä kukassaan.Tällaisia ihmeitä tutkailin ja tallentelin tänään. Tämä luontokuvailu oli vasta alkusoittoa, kun huomenna on tarkoitus parin ystävän kanssa tehdä samaa kaupungin kasvitieteellisessä puutarhassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti